Connecté en tant que :
filler@godaddy.com
Connecté en tant que :
filler@godaddy.com
Republica Benin, este cunoscută până în prezent pentru istoria Regatului Dahomey, ce a reprezentat o putere importantă pe coasta Atlanticului între secolele al XVII-XIX-lea.
În Benin se pot vizita variate atracții turistice, cel mai vestit punct turistic fiind Palatul Regal Abomey, monument istoric ce este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.
Palatul Abomey aflat la aproximativ 130 km de Cotonou, a fost reședința Regatului Dahomey, fiind fondat în secolul al XVII-lea de către regele Houégbadja.
Sursă imagine: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Royal_Palaces_of_Abomey-133471.jp
Pentru cei care vor să cunoască mai multe din trecutul impunător al Beninului, Palatul din Savalou ce prezintă istoria Regatului Savalou întemeiat în secolul al XVII-lea sau Palatul regal din Porto-Novo (astăzi Muzeul Honmè), constituie alte locuri de văzut.
Printre muzeele de vizitat notăm Muzeul din Ouidah. Acesta este situat într-un vechi fort portughez ce a servit drept loc de tranzit pentru comerțul cu sclavi. Parcursul muzeal ilustrează istoria Regatului Dahomey, a cultului vodun și a sclavagismului. Un loc de neratat în Cotonou este și Fundația Zinsou (Fondation Zinsou).
Muzeul a fost deschis în anul 2005 cu scopul de a face cunoscută populației benineze cultura țării dar și a altor regiuni africane prin intermediul promovării artei și artiștilor contemporani, invitând publicul la un dialog între culturi.
Palatul Savalou
foto credit: Serge Rameau
În ceea ce privește rezervațiile animaliere Beninul dispune de două parcuri importante:
Parcul W care se regăsește atât în Burkina Faso cât și în Niger, și Parcul Pendjari. Parcul Pendjari prezintă o biodiversitate bogată și face parte din rezerva cea mai protejată a Africii de Vest.
Acesta este situat în nord-vest în regiunea muntoasă Atacora și se întinde pe o suprafață de 4,800 km2. Pendjari este refugiul ultimelor populații de lei și elefanți ai Africii de Vest. Zona a fost inclusă în anul 2017 în patrimoniul natural UNESCO.
Parcul Pendjari
foto credit: Hamissou Halilou Malam Garba
Satul lacustru Ganvié, supranumit și „Veneția Africii de Vest” atrage numeroși vizitatori. Se spune că acest sat a fost construit în secolul al XVIII-lea în mijlocul lacului Nokoué de către cei care au fugit de soldații Regatului Fon și Dahomey care se ocupau cu capturarea persoanelor și transfomarea lor în sclavi.
Pescuitul și turismul sunt principala sursă economică a locuitorilor satului. De altfel, piroga este singurul mijloc de transport pentru a ajunge în sat. Turiștii pot găsi hoteluri, restaurante sau piețe plutitoare.
Satul Ganvié
foto credit: jbdodane
Alte atracții culturale de explorat în Benin se găsesc în orașul Ouidah, locul de origine al cultului Vodun. Templul Pitonilor este un sanctuar dedicat cultului șarpelui legendar Dangbé. Cultul Vodun înfățișează o credință animistă care are rolul de a lega lumea vizibilă de lumea spirituală invizibilă. Sărbătoarea națională a cultului vodun este celebrată în fiecare an pe 10 ianuarie la Ouidah sau pe plaja din Grand Popo.
De menționat este și turismul balnear prin destinații ca: plajele din cartierul Fidjrossè din Cotonou, Grand Popo sau Djegbadji în departamentul Ouidah.
Referitor la artizanat sculptura în lemn este cea mai cunoscută și are o istorie îndelungată. Drept dovadă stau obiectele regale ale Dahomey-ului care au fost returnate Beninului de către Franța în noiembrie 2021. Tradiția măștilor este simbolizată prin măștile yoruba Guèlède. Orașul de origine al măștilor este Kétou, acestea sunt folosite în cadrul ceremoniilor de naștere, nuntă, deces dar și a celor agrare. Măștile întruchipează figura unei femei, în partea superioară fiind redate diferite motive zoomorfe sau antropomorfe.
Măști Guèlède
foto credit: UNESCO/Yoshihiro Higuchi
Consulat Honoraire du Bénin en Roumanie
Strada Barbu Văcărescu 102, București 020300, Bucharest, Romania
Copyright © 2024 Consulat Honoraire du Bénin en Roumanie - Tous droits réservés.